Parèmia: Lleida ha foradat.
Origen: Per estimular més els cavallers que l'ajudaven en la conquesta, el rei Jaume prometé que donaria a la ciutat de València els usatges i escuts de la ciutat dels primers cavallers que hi entressin a força d'armes. Foren cavallers lleidatans, i el rei donà a la ciutat les lleis i ordinacions de Lleida i una part del seu escut: al fons, les barres, com a emblema i ensenya de Catalunya; per coronament, la rata-pinyada, símbol pres pel rei, i per ornament, un dels quatre lliris que tenia l'escut de Lleida (que des d'aleshores sols en té tres) i, a més, les dues L, o sia les dues primeres lletres del nom de Lleida.
Fins fa pocs anys, en record dels usatges lleidatans, a València cada any anaven els síndics valencians a Lleida a rebre i comprovar les mesures i els pesos, els quals regien igual en ambdues ciutats. Lleida donava a València el patró i la forma. D'ací l'origen del proverbi Lleida ha foradat, fent al·lusió al fet d'haver foradat la muralla de València.
Font: Elena Vicioso Martínez (1997): Un viatge literari per les comarques de Catalunya.
Nota: L'autora cita Joan Amades.
divendres, 17 de juliol del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
De fet, la porta vella de la Seu de València s'anomena Porta de Lleida. I a més és d'estil tardoromànic com els de l'escola de Lleida, com la d'Agramunt, per exemple.
Gràcies pels comentaris que fas, Galderich, que sempre enriqueixen la informació dels apunts.
Publica un comentari a l'entrada