diumenge, 13 de desembre del 2009

Santa Llúcia la bisbal, tretze dies per Nadal

Parèmia: Santa Llúcia la bisbal, | a tretze dies de Nadal.

Variants i sinònims: Diu Emili Casademont i Comas:
El 13 de desembre -o el diumenge immediatament anterior o posterior- també se celebren, arreu de les terres del Principat, una bona colla de fires-aplecs en honor de santa Llúcia, com les de la Jonquera i Sant Joan de les Abadesses. En aquesta última població, la fira-aplec té lloc a la capella de Santa Llúcia de Puigmal, vora el vell camí que mena d'aquesta localitat a la ciutat d'Olot. I convé destacar que, per tota la muntanya oriental catalana, la seva imatge gaudeix de molta popularitat. Tant és així que el refrany que, per la terra plana ens parla de «Santa Llúcia la bisbal, | a tretze dies de Nadal», a muntanya pren la forma de «Santa Llúcia de Puigmal, | tretze dies d'aquí a Nadal».
Origen: Diu Emili Casademont i Comas al seu blog:
«Aquesta coneguda dita sempre ha fet suposar (a les comarques gironines, sobretot) que l'esmentada santa és filla de la Bisbal d'Empordà. Una suposició sense cap fonament, tenint en consideració que no hi ha res que acrediti que santa Llúcia obrís els ulls a la vida a la capital del Baix Empordà -o de l'Empordanet, que diria Josep Pla- i, en canvi, la tradició barcelonina assenyala ben clarament que tenia la seva casa on s'aixeca la capella que li està dedicada, la qual es troba davant de Cal Bisbe. Per tant, la cosa més segura és que santa Llúcia fos filla de Barcelona i que això de «bisbal» no sigui res més que un qualificatiu que hom li ha donat per haver estat veïna del senyor bisbe.»
Font: Emili Casademont i Comas (2008): L'advocada de la vista, escrit al seu blog Emili Casademont i Comas, publicat el dia 13 de desembre de 2008.

7 comentaris:

Júlia ha dit...

Ho sento pels patriotes locals, però crec que era de Siracusa, com tantes altres.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ni sant Jordi era d'aquí! Però com passa amb els grans prohoms i personatges històrics tothom se'ls vol fer seus.

Després hi ha les adopcions. Jo per exemple, encara que nat a Barcelona, em sento absolutament arrelat i integrat al meu poble d'adopció, Vallromanes. I per això quan em pregunten que d'on sóc, sempre dic que de Vallromanes.

Ignasi Corney Oller ha dit...

Benvolguts, crec molt absurda la teoria del naixement de la santa. Més aviat es tractaria de la força de la veneració de la mateixa.

Sabem que el pelegrinatge local havia estat molt concorregut, i de fet avui encara hi hem anat 450 persones a l'ermita de Santa Llúcia de l'Arboç de la Bisbal d'Empordà.

Que també pot ser que molta gent assistís a la capella barcelonina? Sí, però l'analogia amb refranys d'altres Santes Llúcies més aviat em fa pensar que tothom tirava cap a la seva i, per tant, faria referència realment a l'ermita i no a la capella episcopal. Això a banda, "la bisbal" implicaria, seguint la teoria episcopal, que és un aclariment, una remarca de distinció, per deixar clar que hi hauria alguna altra capella de Santa Llúcia barcelonina que no estava al costat de Cal bisbe. No tinc coneixements sobre la ciutat de Barcelona i no sé si hi havia altres advocacions de Santa Llúcia a la ciutat comtal.

Aclarim o no on s'estigui referint, el càlcul és precís: queden 13 dies per Nadal. Bones festes a tothom!

Galderich ha dit...

El problema és que els arxius dels empadronaments de l'època no s'han conservat per culpa de la constant renovació del suport informàtic al llarg dels segles...

Si vas a l'apunt de la Júlia i entres a comentaris veuràs que la Clídice, un pou de sabiduria popular, esmenta la següent parèmia:
"santa Llúcia et conservi l'oida, perquè el que és la vista ja l'has perduda". També facilita el context de la frase malgrat que sigui prou explícita.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I de vegades una simple rima fa més que munts i munts de papers sobre la història... :-)

Si fos prop de Carnestoltes, segur que la capella seria prop d'algunes voltes. :-)

M'apunto l'aportació de la Clídice, Galderich!

Ignasi Corney Oller ha dit...

Tan sols volia aportar alguna cosa des del supòsit històric origen de la conversa. Comprenc el que dieu. Disculpeu la intromissió.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ignasi, no t'has pas de disculpar! Com bé deia la Júlia, la majoria d'aquests sants i santes són de fora i arreu se'ls fan seus, per tradició o per justificar amb més pes una veneració.

O eren sants que es movien i deixaven petja per allà on anaven. Que haguessin passat un temps en un determinat lloc no vol pas dir que en fossin originaris.

Per saber si el refrany fa referència a la capella o a l'ermita caldria cercar-ne l'origen. Si la dita és originària de la Bisbal o de Barcelona.