dimarts, 5 d’octubre del 2010

Tirar una salva

Parèmia: Tirar una salva.

Equivalent: Hacer una salva [ES].

Explicació: Es tracta d’una expressió o demostració de reconeixement per algú, utilitzada amb freqüència en cerimònies de personalitats i festes militars. També a la mar és costum que alguns vaixells utilitzin els seus canons quan passen prop d’una nau amiga o quan arriben a port.

Origen: Tanmateix, l’origen de la dita és un altre de molt diferent, i té a veure amb una actitud de submissió i servitud al poder o l’autoritat. Des de molt antic els emperadors, prínceps o monarques acostumaven a envoltar-se de persones fidels, per por de patir un atemptat contra la seva vida. Una via molt utilitzada per desfer-se d’un enemic era a través de l’enverinament del seu menjar o beguda, per la qual cosa s’implantà la figura del “degustador” o “mestre de sala”, que acompanyava l’autoritat a qualsevol menjar i s’encarregava de tastar prèviament tots els aliments que havia de digerir. Això s’anomenava “tirar una salva”, en el sentit que el monarca o emperador quedava d’aquesta manera salvaguardat de qualsevol possible enverinament.

Font: Vista a la revista de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell (ICASBD) Última instància, núm 85 (maig de 2007), a l'apartat Dites i refranys populars.