dilluns, 19 de gener del 2009

Salut i força al canut!

Parèmia: Salut i força al canut!

Origen: Salut sabem prou què vol dir. I el canut és el corn buidat on duien la pólvora els bandolers. També era una canya o branca buidada on els mercaders guardaven les
monedes d’or.

Explicació: És una manera de dir que desitges benestar i riquesa.

Font: Vista a la Revista «L'Estenedor, núm. 54», de gener de 2008, publicada per l'Ajuntament de Mollet.

Nota: Fan referència a la font d'on ho han tret: Associació Conèixer Catalunya (ACCAT).

Nota meva: en determinats moments es va perdre la tradició etimològica d'on provenia la dita i s'entenia com a expressió de potència sexual. Per això, sovint és deia: Salut i força al canut (als homes) i Salat i força al forat (a les dones).

Ens ho explica l'autor del blog Escatologia i escatofília amb algun detall més:
A principis de segle es va fer famosa la frase "Salut i força al canut" que ara tothom creu que feia referència a la potència sexual masculina. No era cert. Antigament, els homes es guardaven els diners en una mena de canut de canya subjectat per la faixa. El sentit de la frase era que tingueres molta força, molta potència econòmica al "canut", però de canya. En canvi, quasibé al mateix temps en va eixir una altra que sí que feia referència a la potència sexual: "Salut, pessetes i força a les castanyetes".

3 comentaris:

jajaumealegret@gmail.com ha dit...

Salut i pessetes i el demés a fer punyetes.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I tant, Jaume! Una dita derivada de la primera. Jo la coneixia en un altre format: «Salut i pessetes, que la resta són punyetes!».

Unknown ha dit...

hdudhdjjdjsj