dilluns, 2 de febrer del 2009

Als cornuts els picava el front

Parèmia: Als cornuts els hi picava el front.

Origen: Antigament la vigília de Sant Corneli els estudiants treien la imatge que tot l’any hi havia a la capelleta i hi posaven la de Sant Corneli patró dels casats.

Segons veu popular tots els marits de la ciutat en tal dia anaven a visitar el seu patró o, com a mínim, passaven pel davant de la capelleta. La gent deia que els cornuts, és a dir, els que la muller els era infidel, al moment de passar pel davant de la imatge sentien una mena de picor al front que els obligava a haver-se de gratar. Era el sant que els prevenia de l’abús que la seva esposa cometia amb ells.

En tal dia la concurrència per aquesta via era molt intensa; la gent creia que el casat que no hi anava temia que la muller l’enganyés i per tal de no tenir-ne el convenciment preferia més ignorar-ho.

Hom deia que els casats que durant set anys consecutius havien fet la visita al sant en tal diada, aquest els guardava de la infidelitat de les respectives mullers.

A més dels casats aquesta via es veia molt concorreguda per d’altres ciutadans, que miraven amb gran atenció si algun dels transeünts en ésser davant de la imatge es gratava el front, com a preludi del naixement de la banya acusadora.

Nota: Aquesta capelleta es trobava al carrer de Capellans.

Font: Joan Amades (1989): Històries i Llegendes de Barcelona. (Barcelona: Ed. 62). 2 vol.