dilluns, 2 de gener del 2012

Fer goma

Parèmia: Fer goma.

Variants i sinònims:
  • Anar a fer goma.
  • Anar a fer el mec.
  • Anar a fer el merda.
Origen: Al Tesoro de la lengua castellana de Sebastián de Covarrubias, al segle XVII diu:
«Antiguamente se engomaban los cabellos las mujeres cuando abrían las trenchas porque asentase igualmente de una parte y de otra. Agora engoman juntamente las trocas que llaman de punta para que asienten la frente y no se levanten. Y algunos fanfarrones también engoman los mostachos para que vayan tiesos con las puntas a las orejas».
D’aquí, de les persones que es posaven goma als cabells, a les toques, en fi, com una manera més d’arreglar-se o de maquillar-se, ve goma, que en català vol dir 'un conjunt de gomosos' i 'ostentació del gomós'. Gomós (es diu més en castellà): home exageradament curós en el vestir que segueix rigorosament la moda.

Gomoso remet a pisaverde, que al Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española defineix com ‘Hombre presumido y afeminado, que no conoce más ocupación que la de acicalarse, perfumarse y andar vagando todo el día en busca de galanteos’.

Explicació: Anar a passejar lluint el tipus, perquè els altres et vegin, presumint en certa manera del teu estatus social. Per exemple, els que anaven a missa de dotze el diumenge ben mudats. I més concretament, a Barcelona, anar a passejar al Passeig de Gràcia, a lluir-se, a fer-se veure, a coincidir amb altres que també feien goma. Anar, no a passejar, sinó a passejar exhibint-se, lluint, anar arreglat.

Font: Ramon Solsona (2008): «La paraula del dia», dins El món a RAC1, del divendres, 14 de novembre de 2008.

2 comentaris:

Júlia ha dit...

El meu avi i fins i tot la meva mare encara deien molt això de 'anar a fer goma'


El gomoso que la ve, va y le dice 'venga usted'... (de la sarsuela)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Ara que torna a portar-se la gomina, sembla que el tema revifa. ;-)