dilluns, 25 d’agost de 2008

Fer campana

Parèmia: Fer campana.

Origen: Quan diem que un infant ha fet campana, ens referim al fet que 'ha deixat d’anar a escola'. Però quin és l’origen d’aquesta expressió?
«La frase té origen en aquells temps en què encara no hi havia escoles públiques i la mainada anaven a aprendre a la rectoria i, per tant, eren alhora deixebles i escolans, nom aquest darrer que també té origen en l’escola exercida pels capellans i a la rectoria, i enclou el doble sentit de deixeble i ajudant de l’església. En aquell temps el noi que mancava a classe era castigat a tocar la campana en tocar les funcions religioses que havien de celebrar-se el dia o els dies següents, segons la importància del càstig que li volien donar. Aquesta feina, pròpia d’un home i no d’un infant, resultava pesada per a aquest i constituïa un veritable càstig.»
Nota: La recull Joan Amades al Refranyer català comentat (1951): Barcelona: Ed. Selecta. || Ed. Selecta - Catalònia, 1990: segona edició dins la col·lecció «Club de Butxaca», núm. 20.

Font: Vista al programa 13 d'Un polsim de refranys.

8 comentaris:

Vicent Biosca ha dit...

A la Font de la Figuera (la Costera) utilitzem la expressió FER FUGINA amb el mateix significat.

Vicent Biosca ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Màrius Martín ha dit...

A Alzira també FER FUGINA.

Màrius Martín ha dit...

A Alzira també FER FUGINA.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I a Mataró en diuen 'Fer toris': http://etimologies.dites.cat/search/label/toris

Fer fugina ho trobo documentat en diversos llocs del País Valencià: Ontinyent, Xàtiva, Carcaixent...

marmoterra ha dit...

A Gandia i la comarca de la Safor diguem també : "fer fotja".Per cert, algú em podria informar d´on podria vindre la expressió "fer fugina o fotja"? Gràcies.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No ho sé del cert, però tant fugina com fotja remeten a persones mandroses i malfeineres. Ja sigui en un sentit figurat o a través d'alguns animalons que hi inspiren (la fotja és un ocell i la fagina una mena de mustela).

marmoterra ha dit...

Gràcies Víctor per l´ajut.Sí o també potser estiga associat amb la imatge del caràcter esmunyedís de la mustela i de fugir al vol de manera sobtada com ho fan les aus.