dilluns, 25 d’agost del 2008

Fer campana

Parèmia: Fer campana.

Origen: Quan diem que un infant ha fet campana, ens referim al fet que 'ha deixat d’anar a escola'. Però quin és l’origen d’aquesta expressió?
«La frase té origen en aquells temps en què encara no hi havia escoles públiques i la mainada anaven a aprendre a la rectoria i, per tant, eren alhora deixebles i escolans, nom aquest darrer que també té origen en l’escola exercida pels capellans i a la rectoria, i enclou el doble sentit de deixeble i ajudant de l’església. En aquell temps el noi que mancava a classe era castigat a tocar la campana en tocar les funcions religioses que havien de celebrar-se el dia o els dies següents, segons la importància del càstig que li volien donar. Aquesta feina, pròpia d’un home i no d’un infant, resultava pesada per a aquest i constituïa un veritable càstig.»
Nota: La recull Joan Amades al Refranyer català comentat (1951): Barcelona: Ed. Selecta. || Ed. Selecta - Catalònia, 1990: segona edició dins la col·lecció «Club de Butxaca», núm. 20.

Font: Vista al programa 13 d'Un polsim de refranys.

9 comentaris:

Unknown ha dit...

A la Font de la Figuera (la Costera) utilitzem la expressió FER FUGINA amb el mateix significat.

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Màrius ha dit...

A Alzira també FER FUGINA.

Màrius ha dit...

A Alzira també FER FUGINA.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I a Mataró en diuen 'Fer toris': http://etimologies.dites.cat/search/label/toris

Fer fugina ho trobo documentat en diversos llocs del País Valencià: Ontinyent, Xàtiva, Carcaixent...

marmoterra ha dit...

A Gandia i la comarca de la Safor diguem també : "fer fotja".Per cert, algú em podria informar d´on podria vindre la expressió "fer fugina o fotja"? Gràcies.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No ho sé del cert, però tant fugina com fotja remeten a persones mandroses i malfeineres. Ja sigui en un sentit figurat o a través d'alguns animalons que hi inspiren (la fotja és un ocell i la fagina una mena de mustela).

marmoterra ha dit...

Gràcies Víctor per l´ajut.Sí o també potser estiga associat amb la imatge del caràcter esmunyedís de la mustela i de fugir al vol de manera sobtada com ho fan les aus.

Belén ha dit...

Fer fugina no vindrà de fugir d ' escola?