dilluns, 23 d’abril del 2012

De la Seca a la Meca

Parèmia: De la Seca a la Meca.

Origen: Diu Dani Cortijo al blog Altres Barcelones:
Actualment encara hi ha qui es sorprèn passejant pel barri del Born en passar pel carrer de la Seca i veure una alta xemeneia del segle XIX sobresortint de la teulada (de les poques que encara queden fetes amb teules) d’aquesta antiga indústria. Si seguim passejant per aquesta zona, fins al número 19 del carrer Montcada topem amb un dels edificis que ara formen part del Museu Picasso: el Palau Meca. Segons Joan Amades, aquest era un lloc de visita imprescindible per als que venien a Barcelona, donada la seva majestuositat. Posteriorment aquests visitants anaven a la Seca a canviar moneda antiga per la recent encunyada, que lluïa molt més. Del tragí de persones anant i venint dels dos llocs, segons aquesta versió, prové una vella expressió: “De la Seca a la Meca”.
Font: Dani Cortijo (2010): La Seca. Una fàbrica de moneda a Barcelona, dins el blog Altres Barcelones (26-1-2010)

2 comentaris:

miquel ha dit...

Molt interessant, aquest origen. També he troat al diccionari Aguiló, a "Seca": En Andorra, a la dreta del riu Balira, hi ha un castell antic anomenat Seca; damunt Ordino, o sia a la part oposada de la vall, hi ha un altre castell dit Meca, i per això es diu...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

També diuen 'Córrer la Seca, la Meca i la vall d'Andorra' i l'origen és aquest que apuntes. Em sembla que ho explica Amades a Refranyer català comentat, però ara no ho tinc a mà per consultar-ho.

Imaginació al poder per explicar una frase feta de la qual no en sabem l'origen cert!